Trekzakvereniging West-Friesland
Medemblik

Nieuws


Je hebt wat gemist...
Vrijdagavond 3 maart 2017. Trekzakavond nummer 15 (in de geschiedenis van de club als vereniging) diende zich aan. Rond de klok van 18.00 uur schoven we, met een kleine 30 man inclusief artiesten, aan bij het diner, dat weer smakelijk was bereid door Jack en zij medewerkers.
De laatste happen waren nog niet naar binnen gewerkt of de toeschouwers voor de avond stroomden al binnen. Het werd een volle bak. De zaal was leuk aangekleed met posters van de artiesten die in de voorgaande jaren de revue hebben gepasseerd. Vanaf 2006 zijn de posters. Voor die tijd werden er ook trekzakavonden georganiseerd, maar toen was het nog niet echt een vereniging.

Het programma werd opengebroken door Arie van Lienen. In het dagelijks leven is Arie zelfstandig onderhoudsmonteur en stemmer van piano’s en vleugels. Arie speelt al zo’n 35 jaar trekharmonica maar was deze avond toch wat zenuwachtig, omdat hij al zo’n twee jaar niet meer voor publiek had gespeeld.
Het ging hem prima af. Prachtige, meest zelf geschreven, melodieën kwamen uit de divers gestemde trekzakken. Op de ons welbekende CF-stemming speelt hij eigenlijk nooit meer.

Vervolgens was het de beurt aan Jacqueline Edeling, beroepsmuzikant. Met haar onvervalst Twents accent wist ze de hele zaal ook met mooie verhalen te vermaken. Ze had een hele batterij aan instrumenten mee ( 9 stuks schat ik). Ik denk dat we ze allemaal gehoord hebben. Divers gestemde trekzakken, een Cajun, een steyrische harmonica die je het gevoel gaf of je midden in Oostenrijk zat. Maar haar grote liefde ligt bij de bandoneon. Een prachtig nummer werd hierop gespeeld met op de achtergrond, via een karaoke versterker, begeleiding van haar trio Tangata. De volgende dag kwam Jack (toch een ruwe bolster) nog naar me toe en vroeg, op z’n “Jacks”: ” Heje, die vrouw gisteravond met dat vierkante ding op haar knie van euh Maxima enzo”,
Ja, een bandeneon,
“ja, jemig man dat ging me door merg en been, de trane schote me bijna in de ogen, prachtig”.
Jacqueline zou graag nog een keer terug willen komen om dan te spelen met haar trio. We houden het in gedachte.

Als laatste speelde het duo Naragonia. Bestaande uit Toon van Mierlo en Pascale Rubens. In het dagelijks leven geven beiden ook les op de diatonische accordeon.
Een prachtig samenspel van trekharmonica, sopraan saxofoon, diverse doedelzakken en de fragiele stem van Pascale.

De daarop volgende zaterdag werden er weer workshops gegeven door Pascale, Toon, Jacqueline en zelf had ik een groepje zeer enthousiaste eerste jaar spelers onder m’n hoede.
Alle deelnemers kwamen zo rond 9.30/10.00 uur binnen. De een wat minder wakker als de ander, net hoe gezellig het ze de avond ervoor hadden gemaakt.
Naar ik vernam werden de workshops met veel plezier beleefd. Tussen 12.00 en 13.00 uur hadden we de gezamenlijke lunch, om ons weer op te laden voor deel twee van de workshop.
Zaterdagmiddag 15.00 uur sloten we dit weekend met een tevreden gevoel af. Ik dank allen die hier aan hebben meegewerkt. Er zijn wederom foto’s gemaakt door Frans Kuypers die spoedig op de website zullen verschijnen.
En voor degene die er niet bij kon zijn………
Je heb wat gemist…..

Alex KoomenKlik hier voor fotoalbum: Trekzakavond 03-03-2017

Terug naar het nieuwsoverzicht.